W ramach kontroli barów i restauracji przeprowadzonych w 2024 roku przez Inspekcję Handlową na terenie całego kraju inspektorzy Inspekcji Handlowej ujawnili liczne przypadki działania naruszających prawa konsumentów.

Stwierdzono:

  • nieprzestrzeganie przepisów o uwidacznianiu cen w 354 przypadkach – 57% skontrolowanych lokali:

– brak informacji o gramaturze/ilości potrawy lub napoju w cenniku/menu,

– brak cennika/menu,

–  różnicę na niekorzyść konsumenta miedzy ceną uwidocznioną przy towarze lub w menu a pobraną w kasie.

  • stosowanie nielegalizowanych przyrządów pomiarowych

– w 143 lokalach – 23% skontrolowanych.

  • nierzetelnej obsługi konsumenta

– w 110 przypadkach – 17% ogółem skontrolowanych

Ustalenia kontroli były podstawą do:

– wydania 163 decyzji w przedmiocie kar administracyjnych w związku z naruszeniem przepisów o obowiązku uwidaczniania cen,

– nałożenia 110 mandatów karnych,

– skierowania  do sadów rejonowych 55 wniosków o ukaranie sprawców wykroczeń,

– przekazania do innych organów 55 informacji o stwierdzonych nieprawidłowościach.

Na terenie województwa podlaskiego w 2024 roku w placówkach gastronomicznych przeprowadzono 31 kontroli . Wszystkie kontrole poprzedzone były skierowaniem do przedsiębiorców zawiadomień o zamiarze wszczęcia kontroli.

Nieprawidłowości stwierdzono w 28 placówkach, co stanowi 90% skontrolowanych. Dotyczyły one:

  • nierzetelnej obsługi w 6 placówkach:

– wydania za małych porcji zakupionych dań – w 4 placówkach,

– wydania konsumentowi innego składnika potrawy niż zamawiany (podmiana asortymentowa) – w 3 placówkach,

  • nieprzestrzegania przepisów dotyczących uwidaczniania cen – w 22 placówkach (71% skontrolowanych),
  • nieprzestrzegania ustawy „Prawo o miarach” w 10 placówkach (32% skontrolowanych), a mianowicie:

– posługiwanie się wagami nie podlegającymi prawnej kontroli metrologicznej,  tzw. wagami domowymi – w 4 placówkach,

– wagami bez aktualnej cechy legalizacji – w 6 placówkach,

  • nieprzestrzeganie przepisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi – w 2 placówkach, a mianowicie:

– zaopatrywanie się w napoje alkoholowe w placówkach nie posiadających zezwoleń na sprzedaż hurtową napojów alkoholowych – w 1 placówce, 

– brak uwidocznionej informacji o szkodliwości spożywania napojów alkoholowych – w 1 placówce,


Wykorzystując ustalenia z kontroli inspektorzy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Białymstoku:

  • w toku kontroli wydali 18 żądań porządkowo – organizacyjnych,
  • 6 osób ukarali mandatami karnymi,
  • w stosunku do 7 przedsiębiorców skierowali wnioski o ukaranie do Sądu,
  • 3 przedsiębiorców pouczyli na zasadzie art. 41 KW o obowiązku przestrzegania przepisów ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych,
  • w stosunku do 23 przedsiębiorców wydano decyzje w przedmiocie wymierzenia kary pieniężnej.

Szczegółowe informacje dotyczące kontroli Inspekcji Handlowej przeprowadzonych na terenie całego kraju (w tym wykaz skontrolowanych placówek) są dostępne na stronie:

https://uokik.gov.pl/w-barze-knajpie-restauracji-kontrola-inspekcji-handlowej

Post Navigation